keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Black Lizard
"Mentored by Anton Newcombe in Berlin" on yksi siisteimpiä lauseita, joita olen lukenut suomalaisen bändin levynkannesta.

The Brian Jonestown Massacren, Velvet Undergroundin, The Jesus And Mary Chainin ja muiden kulttirockyhtyeiden vanavedessä luoviva Black Lizard ei ole vielä ihan tarpeeksi raju ollakseen kunnolla psykedeelinen tai vaarallinen. Jumittavan särörockin ytimessä ollaan kuitenkin. Särkyvät kitaravallit, minimalistinen rumputyöskentely, muutamalla soinnulla pelaavat kappaleet ja Salaman laulusoundi muodostavat yhdessä hiomattoman, mutta potentiaalisen helmen. Tämä helmi on ehkä vasta matkansa alussa, mutta menossa oikeaan suuntaan.

Ensimmäisen pitkäsoiton kappaleet luovat vahvan tunnelman silti koskaan varsinaisesti lyömättä kaasua pohjaan. Levy on niin yhtenäinen kokonaisuus että kappaleet sulautuvat yhteen, sopien unettomien öiden taustamusiikiksi kuin Massacren Aufheben konsanaan. Some Drugs on selkeästi levyn hitikkäintä antia Aufhebenin ylijäämäraidalta kuulostavan Boundariesin lisäksi. Levy lipuu päätepysäkille vaivihkaa Fucking Upin päättyessä fade outtiin. Sitarista lisäpisteet!

Black Lizard voisi vielä vanhojen psykedeliasuuruuksien lisäksi hakea referenssiä esimerkiksi Swansista, jonka pysähdyttävän alkuvoimainen junnaus vaivuttaa transsitilaan kenet tahansa. Jos liskot päästäisivät irti Newcombesta kumppaneineen ja luottaisivat enemmän omien sävellysten ja ideoiden varaan, uskon että tuloksena voisi olla vielä rosoisempaa ja timanttisempaa materiaalia. Nyt esikuvat tuuttaavat välillä läpi liikaa. Varomaton kuuntelija voi harhautua odottamaan Just Like Honeyta Dead Lightin rumpukompin alkaessa.

Olen kuullut paljon hyvää liskojen lavaesiintymisestä, mutta ainakin viikko sitten roadtripillä vastaan tulleella Oulun keikalla yhtye oli kaikessa cooliudessaan vähän etäinen. Vasta encore paljasti välähdyksen siitä energiasta joka on vienyt Black Lizardin esikuvansa The Brian Jonestown Massacren lämppäriksi sekä Solitin siiven alle. Taannoisessa Rumban haastattelussa yhtye totesi alkuvoimaisen tunteen olevan psykedelian pohja. Ensi kerralla enemmän tätä juurevaa alkuvoimaa ja vähän vähemmän kenkiin tuijottelua, niin a vot!

Black Lizard livenä mm. Flowssa 10.8 ja Allah-Lasin lämppärinä Tavastialla 28.8.1 kommentti: